Momčilo Tešić, književnik (Glumač, 1911 – 1992)

Momčilo Tešić je rođen 16. decembra 1911. godine u Glumču. Završio je osnovnu školu i četri razreda niže gimnazije u Požegi. Posle školovanja vratio se u selo da se bavi zemljoradnjom. Po završetku Drugog svetskog rata bio je pomoćnik knjigovođe Seljačke radne zadruge u Glumču, službenik Sreskog odbora u Požegi, matičar i vojni referent opštine u Glumču, knjižničar i upravnik Gradske biblioteke u Požegi. U Glumču je 1931. osnovao Društvo trezvene mladeži.

Bio je član Udruženja seljaka književnika od njegovog osnivanja 1938, jedan je od osnivača Dopisnog kluba za knjigu i književnost Srbije (1961), Družine pesnika sela „Suncokret“ (1969) i časopisa „Raskovnik“ i doživotni i počasni predsednik Književnog društva „Razvigor“ i Književnog kluba „Prvo zrno suncokreta“ u Brekovu. Od 1954. bio je član Udruženja književnika Srbije.

Pisao je poeziju i prozu za decu i odrasle i sakupljao narodne umotvorine. Objavljivao ih u časopisima „Venac“, „Razvitak“, „Užički zbornik“ i listovima „Seljacko selo“ (Zagreb), „Politika“, „Vesti“, „Vojvođanin“ i dr. Prvu pesmu je objavio 1929. godine, a tek od 1938. Počeo je intezivnije time da se bavi. Dvadesetak godina uzgredno se bavio i novinarstvom: bio je dopisnik „Politike“, „Vesti“, „Borbe“, „Zadruge“ itd. Njegove pesme i priče su prevođene na slovenački, makedonski, bugarski, češki, francuski, španski, italijanski, albanski i turski jezik. Od 1948. godine pesme i priče mu neprestano „gostuju“ u osnovačkim čitankama i bukvarima, a nalaze se i u školskoj lektiri. Ne mali broj pesama nalazi se i na stranicama antologija, zbornika, priručnika, kalendara. Mnoge su muzički obrađene, a neke su i na gramofonskim pločama.

Dobitnik je Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji (1971), Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Povelje zmajevih dečijih igara, Plakete i Nagrade „Mlado pokolenje“ (1970), Povelje sarajevskog „Oslobođenja“, Spomenice „Naša djeca“ (Zagreb), Plakete „Paun Petronijević“. O njegovom književnom radu je napisano bezbroj ogleda, prikaza, beleški. Njegovo ime nosila je knjižnica u Glumču, a danas Kulturno umetničko društvo iz Požege i po jedna ulica u Požegi i Užicu, u čitaonici u Glumču se nalazi njegova bista u bronzi, a u Požegi izlazi list „Momčilo“, i dodeljuje se književna nagrada „Mladi Momčilo“ za dečije stvaralaštvo.

Pored bogatog opusa pesničkih zbirki posvećenih najmlađim čitaocima Momčilo Tešić je iza sebe ostavio i značajan etnografski rad vezan za požeški kraj. Njegovo delo „Narodni život i običaji požeškog kraja“ svojevrstan je leksikon narodnog života i običaja koji prati čoveka kako kroz godišnji tako i kroz životni ciklus.

Jasminka Đurić, Narodna biblioteka Požega

Napišite komentar